I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, 20 November 2011

CONTOH KARANGAN 5

Peribahasa Melayu ada menyatakanBelakang Parang Kalau Diasah Lagikan Tajam”

Tulis satu karangan peribahasa yang bertajuk  ‘Belakang parang kalau diasah lagikan tajam’.

            Zaki  merupakan  pelajar  tahun Dua . Dia lemah  dalam pelajarannya  dan sering mendapat tempat terakhir di dalam kelas. Ibu bapanya tidak suka akan zaki. Dia dianggap sebagai anak yang bodoh dan tidak boleh diajar.

            Ibu dan  ayah sering  memarahi  zaki. Abangnya yang bernama Nazri berasa kasihan melihat  keadaan zaki. Dia  bertekad   untuk  membantu  adiknya dalam  pelajaran. Nazri  percaya yang  dia boleh membantu  zaki. Baginya ,Belakang  parang  kalau diasah  lagikan  tajam. Dia  percaya  adiknya boleh  menjadi  pandai  jika  diajar secara  berterusan.

            Semenjak hari itu, Nazri  bersungguh-sungguh  mengajar  adiknya. Zaki  pula  berasa  amat  seronok   belajar  dengan  abangnya. Setiap hari ,zaki akan  membuat  kerja-kerja   sekolah  yang  diberikan  kepadanya . Dari  sehari  ke  sehari, Zaki semakin pandai. Ibu  bapanya  turut  gembira  apabila  melihat  perubahan diri  Zaki.

            Dalam peperiksaan  pertengahan  tahun, Zaki  berjaya  mendapat  tempat  ketiga. Guru  kelasnya  berasa  bangga  dengan  pencapaian Zaki. Dia  menasihati  murid-murid  lain agar  mengikut  jejak  langkah  Zaki  yang  tidak  pernah  jemu  berusaha.

            Kita juga  patut  berbangga  dengan  sikap Nazri  dan Zaki. Kita boleh berjaya  jika  percaya  pada  diri  sendiri. Orang  yang lemah  boleh  menjadi  pandai  jika  berusaha  bersungguh –sungguh  dan secara  berterusan .

"MEMBACA JAMBATAN ILMU"

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.